Ha a funkciót megkövetelik, az agy kidolgozza a megfelelő válaszreakciót.

Kephart


A mozgás a gyermekek természetes igénye, ezen keresztül fejlődik kiskorban a gondolkodásuk, beszédük is, hiszen a  mozgás által járatódnak be idegpályáik, ezért rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy a gyermek mozgásfejlesztése időben megkezdődjön. Számos mozgásfejlesztést elősegítő módszer, játék és torna létezik, de vajon van-e olyan megoldás, mely nem igényli szakember segítségét és akár otthon is végezhető?

A mozgásfejlesztés jelentősége

A mozgásfejlesztés számos szempontból nagyon jelentős. Egyfelől, mert a gyerekek testi fejlődése során alakul ki és tökéletesedik a mozgás képessége, másfelől pedig a mozgásfejlődéssel párhuzamosan fejlődnek a kicsik szellemi képességei, az idegrendszer, az értelmi funkciók. Emellett a mozgás fejleszti az izomzatot, hozzájárul az egészséges csontképződéshez, elősegíti a szociális beilleszkedést, segít az önbizalom kialakításában, stb.

Mozgásfejlesztés a “régi klasszikusokkal”

Ha szeretnénk, hogy gyermekünk jól szórakozzon és közben még képességei is fejlődjenek, gondoljunk vissza, hogy mik azok a játékok, amik a mai napig fennmaradtak és amelyekkel akár még mi szülők is szívesen játszottunk gyerekként órákon át. Nem véletlenül maradtak fent ezek a klasszikusok: kitűnő szórakozást nyújtanak és képességfejlesztő hatásuk pedig megkérdőjelezhetetlen, így ezekkel a játékokkal valószínűleg nem fogunk tévedni.

Az egyik ilyen méltán népszerű és klasszikus mozgásfejlesztő játék az ugróiskola, amely igen nagy hagyományokkal bír. Ezt a játékot azért merem javasolni, mert nem szükséges hozzá sok gyermek jelenléte, így akkor is játszhat a kicsi, ha egyedül van, de ha átjönnek a barátai, velük együtt még élvezetesebb lehet.

A játékban az a remek, hogy az ugró felületet bárhogy variálhatjuk, s a szabályt is nehezíthetjük gyermekünk képességei szerint, így a játék nem válik unalmassá. Nem is kell hozzá semmi más, csak egy darab kréta vagy tégla a felrajzoláshoz, s egy darab kavics, kupak a dobáshoz.

Kisebbek ugrálhatnak két lábbal, nagyobbak fél lábon. A kavicsot dobhatjuk kézzel, vagy rúghatjuk lábbal abba a mezőbe, melyet majd át kell ugranunk. A nagyon ügyesek pedig hátrafelé ugrálva is próbálkozhatnak, hogy fokozzuk a feladat nehézségét.

Az ugróiskola rendkívül jó a mozgásfejlesztés szempontjából, hiszen fejleszti az óvodások, kisiskolások mozgáskoordinációját, fejődik a szem-láb koordinációjuk, egyensúly­érzékük, testi képességük, téri tájékozódásuk is.

 

Farkas Eszter, az ÜgyesGyerek Központ vezető szakértője