Többször esett szó már arról, hogy mennyire fontos, hogy gyermekeink felkészülten induljanak neki az iskolának. Ha időben felismerjük, hogy óvodás gyermekünk képességei elmaradnak társaikétól, vagy bizonyos, az iskolakezdéshez elengedhetelen készségei hiányoznak, mindenképpen kérjük szakember segítségét, így gyermekünk nem fog csalódásokkal szembetalálkozni tanulmányai során. A fejlesztésre szoruló gyermekeknek tehát javasolt fejelsztő órákon, fejlesztő tornákon, Tervezett Szenzormotoros Tréningeken részt venniük.

A fejlesztő torna kulcsa: a rendszeresség

A Tervezett Szenzormotos Tréning fejlesztő hatása megkérdőjelezhetelen, ám nagyon fontos, hogy a gyermek rendszeresen járjon ezekre az órákra. Nálunk a piliscsabai Fejlesztő Központban több év tapasztalata erősíti meg azt a tényt, hogy azok a gyermekek, akik rendszeresen jártak év közben a fejlesztő tornára, nagyobb fejlődést értek el, mint a sokat hiányzó, rendszertelenül járó gyermekek.

Az összefüggés elég egyszerű. Gondoljunk csak bele, ha nyelvvizsgára készülünk, mennyivel előbb megszerezzük, ha rendszeresen foglalkozunk vele. A fejlesztő tornával is ez a helyzet. Minél intenzívebb a gyermek személyre szabott tréningje, annál előbb lehet vele eredményt elérni és elbúcsúzni egymástól.

A cél mindenképpen a gyermek minél előbbi megügyesítése, ami két pilléren nyugszik. Az egyik a terapeuta által a gyermek hiányosságaira épített torna, a másik pedig a szülő következetessége, hogy a gyermek részt vegyen a tornán.

Fejlesztő torna a sikeres iskolakezdésért!

Sok szülő kétségbeesetten fordul hozzám, hogy bár már véget ért az óvoda, még mindig nem érzi úgy, hogy gyermeke megérett volna az iskolakezdésre. Én erre mindig azt szoktam mondani, hogy nem kell aggódni emiatt, hiszen a nyár még rengeteg változást hozhat a gyermek fejlődésében. Ebben az időszakban az óvodai hosszú szünet lehetőséget nyújt arra, hogy bepótoljuk azokat az elmaradásokat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a kicsi iskolaérett legyen, elkerülje az iskolai kudarcokat. Rengeteg fejlesztő tábor létezik már, ami annak ellenére, hogy megdolgoztatja a kicsiket, rendkívüli szórakozást nyújt nekik, hiszen főleg játékosan tanulják meg azokat a dolgokat, amikben a gyermeknek elmaradásai vannak.

És mégegyszer szeretnék gratulálni azoknak a gyermekeknek, akiktől elbúcsúztam ebben a tanévben, és bártan indulhatnak az iskolába!

 

Farkas Eszter, az ÜgyesGyerek Központ vezető szakértője


 

Olvass többet a fejlesztő tornáról!