Számos mérés kimutatta és bizonyítja, hogy manapság a gyermekek fizikai állapota egyre gyengébb. A következőkben arra keressük a választ, hogy milyen tényezők befolyásolják a gyermek álló- és ellenállóképességét és miért van az, hogy a kicsik fizikai ereje egyre gyengül napjainkban.

Megfelelő fizikai állapot kialakulása

A megfelelő fizikai állapot mércéje a motorikus tulajdonságok kialakulásának mértéke, úgy mint a gyorsaság, hajlékonyság, koordináltság, egyensúly, erő, stb.

A fentebb említett képességek az ember növekedési időszakában alakulnak ki. Ez a biológiai fejlődés az ember életének 25. évében véget ér, így elengedhetetlen, hogy már kiskorban kialakuljon a megfelelő fizikai állapot gyermekeinknél.

A fizikai állapot gyengülésének okai

Napjainkban egy folyamatos csökkenés figyelhető meg a fizikai mozgás területén. Ennek következtében csökken a mozgási rendszer terhelhetősége, növekszik az idegrendszer terhelése és nem alakul ki az erős fizikai állapot.

Sokszor látunk gyermeket, akik ha elesnek, nem tudnak kitámasztani, ha pedig oda is teszik a kezüket a fejük elé, kezeik összecsuklanak, s nem kerülik el a fejsérülést.

Vajon a környezeti hatások befolyásolják gyermekeink fizikai állapotát, álló- és ellenálló képességüket?

A gyenge fizikai állapot egyik oka lehet például az éretlen idegrendszer fennmaradó refelexekkel, vagy hipoton (laza) izomzat is, de a probléma ezek nélkül is előfordulhat. Az utóbbi esetben a gyermeknek nem alakultak ki megfelelően a hajlító és feszítő izomzatai.

Gyenge fizikai állapot megelőzése

Vajon van-e összefüggés a kevés fára mászás és gyenge fizikai állapot között? Véleményem szerintem minden bizonnyal van. Jó lenne, ha a gyermekek minél több tapasztalatot tudnának szerezni az érintetlen természetben, bár a megfelelően felszerelt játszótereken is van lehetőség a kapaszkodásra, lógásra, mászásra. Talán épp ez is a szerepe ezeknek az mászókáknak és játékoknak, hogy mesterségesen imitálja azokat a játékokat, melyeket régen a kertben játszottak a gyerekek. Így a csúszda a dombról gurulást, a mászóka pedig a fára mászást.

Mindenesetre ha gyermekünknél észrevesszük a gyenge fizikai állapot tüneteit, érdemes mozgásfejlesztő szakember segítségét kérni és a személyre szabott mozgásfejlesztést minél hamarabb elkezdeni.

 

Farkas Eszter, az ÜgyesGyerek Központ vezető szakértője